Bjergruten omkring Kertinge Nor
Naturskøn og udfordrende cykelrute med en længde på 24,5 kilometer
Der er ikke et tilfældigt navn, der er sat på den nordøstlige del af Fyn: “Bjerge herred”
Det er Munkebo Bakke - “Bjerget” -, der rager godt op i landskabet og som lægger navn til den gamle områdebetegnelse.
Fra Kerteminde cykler man vestpå ad landevejen imod Odense. Lige udenfor byen svinger man op imod landsbyen Over Kærby og får her den første stigning på cykelturen. Tæt på bakketoppen kører man lidt til højre ad stien imod Kerteminde. Så kommer man til Kongshøj, hvor man nyder en fantastisk udsigt - ikke mindst over det flotte golfanlæg “Great Northern”.
Tilbage på vejen fortsætter man imod landsbyen Drigstrup og kommer i det bakkede landskab forbi efterskolen, mange velholdte gårde og ikke mindst den smukke landsbykirke.
Fremme ved Fynshovedvej drejer man til højre og kommer snart frem til vejen imod Bregnør.I den lille landsby går vejen til Bregnør Fiskerleje, som også er et besøg værd.
Tilbage på vejen kommer man til Munkebo, hvor man møder stien, der går op imod Munkebo Bakke, som med sine 58 m over havet rager godt op i landskabet. - Der er en god stigning på vejen op til Bakken. På Munkebo Bakke er der et Infohus med toilet, frisk luft og strøm til cyklerne og ikke mindst informationer om områdets udvikling igennem tiderne. Spændende fund om bosætning fra jernalder og vikingetid er gjort de senere år. Der er et udsigtstårn, hvor man helt gratis kan komme op og få den smukkeste udsigt over det meste af Fyn. Man kan også få et overblik over det tidligere Lindøværft, der nu er omdannet til at være både en havn og et mægtigt industriområde.
Nedenfor Bakken kan man tage en lille afstikker imod Boels Bro, og det er den største udfordring på cykelturen.
Først nyder man den smukke udsigt over Odense Fjord til Gabet - indsejlingen til Odense Fjord, og derefter cykelturen ned til den lille havn, som helt op til 1950`erne havde et toldsted. 2 stråtækte stenhuse vidner stadig om aktiviteterne i gammel tid.
Så kommer bjergturens største udfordring - op ad bakken tilbage til byen.
På den videre vej skal man lave en lille afstikker til Munkebo Miniby med genskabte bygninger, som de så ud i 1950`erne før den nye by blev bygget.
Videre ned ad Munkebo Bakke cykler man igennem “værftsbyen”, som blev etableret i forbindelse med bygningen af Lindøværftet i1950 - 60`erne. Men krydser lanevejen og kommer til den lille Munkebo Havn. Herfra kan man se den store “Munkeboskulptur” foran den idylliske Munkebo Kro.Turen fortsætter omkring det smukke naturområde ved Kertinge Nor.
Ved Trellerup kan man tage turen ad den gamle jernbanelinie igennem Østergårdsskoven, hvorefter man kommer til herregården Ulriksholm. Ad en lang alle med stengærder cykler man langs herregården, der blev grundlagt i midten af 1500 -tallet med nedlæggelse af gården Skinnerup. Senere blev den købt af Christian den 4., som havde tiltænkt den til en af sine “uægte” sønner, Ulrik Christian Gyldenløve.
Videre går turen langs bunden af Kertinge Nor forbi Kølstrup kirke, hvor man på rastepladsen ved forsamlingshuset har en smuk udsigt over Noret imod Munkebo.
Nogle kilometer længere imod Kerteminde kommer man til Ladby, som er mest kendt for Vikingemuseet, hvor man kan opleve gravstedet for en vikingehøvding. Et spændende museum og ikke mindst gravstedet, hvor man ser aftryk af skibet, som er gravsat i 900 - tallet.
Der er bygget en nøjagtig model af vikingeskibet - “Ladbydragen”, som i dag ligger ved anløbspladsen i Kertinge Nor.
Den sidste del af turen til Kerteminde kan nydes med et smukt vue over landskabet med skov, marker og smukke gårde.