I vikingernes fodspor
Velkommen til den fynske vikingedestination, som er en destination med en lang og spændende historie. I Ladby på Fyn, tæt på byen Kerteminde, findes museet Vikingemuseet Ladby, men også udenfor museet og rundt på Kertemindeegnen lever vikingehistorien.
Her i Kerteminde, som er den Fynske vikingedestination, har du mulighed for at gå i vikingernes fodspor.
Besøg Danmarks eneste skibsgrav fra vikingetiden på Vikingemuseet Ladby – en attraktion af internationalt format. Her er der udover vikingeskibet en række løbende udstillinger med vikinger som tema, og der er hele sommeren aktiviteter for hele familien.
Tag på tur og besøg de mange særlige steder, hvor vikingerne har været i Kerteminde-området. Slut af med at spise en vikingeinspireret middag på Munkebo Kro, hvor du også kan overnatte som en viking i vikingeværelset.
Hvis din ferie skal sige viking, er Kerteminde destinationen.
BAKKEDRAGEN et smukt vikingelegeskib på Munkebo Bakke
Foto:Bakkens Venner
På Munkebo Bakke kan du opleve den fantastiske udsigt over Kertinge Nor. Og du kan lege viking i vikingeskibet Bakkedragen.
I vikingetiden var Kertinge Nor et godt beskyttet område med en sejlspærring på overgangen mellem fjord og nor. Den sejlspærring sikrede, at kun lokalkendte sejlere kunne føre deres skibe ind i bunden af Kerteminde Fjord.
Sejlspærringen bestod af pæle nedhamret i fjordbunden, og kun en enkelt smal passage lod skibe komme igennem.
Men hvad skulle dette forsvar beskytte?
Ladbykongens grav og tusindvis af detektorfund viser, at området omkring Kerteminde Fjord var tæt bebygget i yngre jernalder og vikingetid, og at folk højt placeret i samfundet færdedes her.
For få år siden fandt arkæologer spor efter en halbygning på Munkebo Bakke. Den må have været bosted for en vigtig slægt.
I Kertinge Nor er der flere steder langs kysten, hvor vikingetidens skibe let kunne trækkes op eller ligge for anker.
På sådanne steder opstod der ladepladser, hvor man læssede varer og handlede, og hvor håndværkerne holdt til. Kontrollen med denne handel og håndværk var sikkert en af forklaringerne på, at man lavede sejlspærring i Kertinge Nor.
En anden mulighed er, at Kertinge Nor var velegnet som flådehavn. Det beskyttede farvand, hvor saltindholdet ikke er så højt, var en oplagt vinterhavn for vikingetidens store flåder. Ladbykongen og stormanden på Munkebo Bakke var med stor sandsynlighed flådekonger, der baserede en del af deres magt på vikingetogter.
Da Harald Blåtand anlagde ringborgen Nonnebakken ved Odense, havde han også brug for en havn til flåden. Det kunne være Kertinge Nor. Den indre del af Odense Fjord er ikke særligt dyb og var vanskelig at besejle - også for vikingetidens lavtgående skibe.
Med lidt fantasi kan man nemt forestille sig en flåde af vikingeskibe, når man i dag nyder udsigten over Kertinge Nor.
På Munkebo Bakke kan du nyde en af fyns smukkeste udsigter. Fra tårnet kan du se milevidt omkring, og ved borde og bænke kan du spise din medbragte mad. Området har også infohus og tavler, der fortæller den spændende historie.
Det er muligt at bestille guidede ture. Ring på telefon nr. 4014 0533.
Foto:Østfyns Museer